donderdag 28 juli 2016

"Het Eindhovens Kanaal, is van ons allemaal!"


Brabants Erfgoed; dat is het Eindhovens Kanaal. De start vanaf 1846 die onze wijken Tongelre en Stratum deed groeien en bloeien, wordt in Eindhoven snel vergeten. Geschiedenis is in Eindhoven rauw en in deze stad niet sexy.

Sexy of spannend is de naam van de kanaalbrug bij de Campina: "Overspel".

 
Wladimir Manshanden is overtuigd stadsbewoner en straatkunstenaar. Hij opereert onder de naam MANSHANDEN OP STRAAT. Samen met fotograaf Rob Stork gaat hij op stadssafari om zogenaamde ‘verweesde’ viaducten in Eindhoven in kaart te brengen.

 

“Overspel”. Een naam die verleidt met een geschiedenis. Als je stilstaat, zie je meer.

Voorbij flitst een skiff met roeiers. Op commando snijden de riemen door het schoonste stukje water van Brabant. Veel mensen weten dit niet.
Het Eindhovens Kanaal behoort bij de Europese natuurzones en is een Ecologische Hoofd Structuur. Met een EHS is geld te verdienen. Kwaliteit van leven te verbeteren. Dit levert Eindhoven veel op. Eindhovense politici die dit uitdragen, zijn de echte politici van de stad voor morgen. Die zijn nodig.

Dit laatste bespraken wij nog een keer bij bestuurders op het stadhuis.
Natuur = winst. Waarde creëer je. De waarde van de leefomgeving stijgt wel 30%!

“Wat als particulieren nu een groencoöperatie oprichten. Zelf het voortouw nemen. Investeren. Actief?” “Het Eindhovens Kanaal, is van ons allemaal!”

De openbare ruimte is van de bewoners; Van Tongelrese Akkers, Berckelbosch, Lakerlopen, De Laak, Villapark, Irisbuurt tot ver daarbuiten.

Wij hadden een indringend gesprek over het dossier Picuskade en het kanaal.
Men sprak een mea-culpa uit. De Gemeente Eindhoven heeft een onrechtmatige overheidsdaad gepleegd en zoekt nu een oplossing. De natuurfunctie was uit alle plannen gestreept. Speculatief en gemanipuleerd ontwikkelen, met een hang naar exceptionele winst. Het is een val geworden bij de Raad van State.
Brabantse politiek en de Brabantse Milieu Federatie accepteren dit niet. Spreken het college hierop aan. We gaan er verder niet op in. Dit traject krijgt een vervolg.

Een ambitie die de werkgroep Picuskade/NRE, in het stadhuis september 2013 uitsprak, om de hele Kanaalzone aan te pakken, is geland.
Een groen stadspark in een ontwikkelende stad. Een gekleurde Oost-West verbinding, die aansluit op bouwplan ideeën. Infrastructuur, parkeerdiscussies, fijnstof. Verbinding met Mariënhage; alles wat erbij hoort.
Een stadspark zone, is de verbindende factor van alle komende (bouw)plannen.

Bestuurders, ambtenaren schoven op hun stoel, keken naar hun agenda. Er kwam een volmondig 'ja' over tafel. Een eerste stap lijkt te zijn gezet. Dat is winst.
Winst zit in het verbindende water. Langs de kade wandelen. Flaneren, vissen, schaatsen, ontspannen. Winkelen met de langste binnenstedelijke groene stadsboomgaard of welk gek idee dan ook. Wij kunnen dit realiseren: Met elkaar.

Wat willen we nu doen? Minimaal twee dingen.

1. Alle ideeën van burgers gaan wij verzamelen.

Dit 'zoek & maak' proces zullen we na de zomervakantie opstarten. Hier nemen we de tijd voor. Er komen ook momenten waarop wij elkaar kunnen ontmoeten. Je hoort meer via dit wijkblad & volg het lokale nieuws. Meedoen? Mail met: beternre2.0@gmail.com

2. Mail de politiek als u een idee heeft naar: griffie@eindhoven.nl

Wij kwamen helaas ook een 2e agenda bij het college tegen. ‘Het afwaarderen van de natuurfunctie van het Eindhovens Kanaal?’
Via de Provincie lazen wij dit. Met het volgen van de bezwaarprocedure willen wij dit voorkomen. https://www.brabant.nl/loket/ter-inzages/ontwerp-wijziging-verordening-ruimte-2014-kaartaanpassingen-5.aspx

Verduurzamen is een kunst.

Ik wens u voor nu nog een mooie zomervakantie toe.

Peter Struik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten