maandag 20 april 2015

Een zee van PSV. De Spechten spelen de bal.

Het was het seizoen 1941 -1942. Het was oorlog. De Spechten wonnen van PSV. Hier in Tongelre glunderden ze. Geschiedenis...
De Spechten gingen richting Tongelrese Akkers. Misschien was dat de doodsteek. Ook in die buurt was een giftige gasfabriek. Ze overleefden het niet..

Zaterdag gingen we kijken bij de finale. Nu moest het gebeuren. Zeven jaar crisis. Zeven magere jaren.
Het stadion vibreerde. Wij controleerde de tribunes. Enthousiaste mensen. Bier stroomde zo snel als de harten klopten. "Boeren, boeren!" "Kampioen! Kampioen! Kampioenen!"
 
 
 
Bestuurders op de hoofdtribune genoten volle teugen. Het volk lag voor één dag, misschien zelfs een heel weekend, aan hun voeten!

De PSV-vastgoeddeal deed haar werk. Eerder dan gedroomd. Het geld stroomde rond. Zo snel dat je het niet kon vastleggen. Was het net als de bal?
 
Nee, het was terecht. Met heel veel liefde voor sport, clubharten en meer werden de prijzen uitgereikt. Een weekend lang.

Maandag werd het plastic weggeveegd. Deze olie wordt wel hergebruikt. Wat achterbleef was het slagveld van de overwinnaars. Een overwinning met een doorlooptijd van een jaar? Of langer? Wie 't kan zeggen, is de echte winnaar.

In politieke termen bezien, is één jaar waanzinnig lang. Politiek is dagkoersen. Ieder voor zich. Dealen, dealen, dealen.
Inhoud doet er niet meer toe. Alles voor de winst.
Rust en controleren is het belangrijkste adagium geworden.
Het oog van de storm is belangrijker dan de storm zelf.

Een echte kapitein, leest de barometer. Stuurt zijn schip door de zwaarste storm, blijft niet in het oog. Buigt af en zorgt voor een andere koers. Ook als dit langer is. Veiligheid boven alles.
Een rilling loopt over mijn rug bij het schrijven van deze alinea. Als je ooit de doodsgolf zag, in een storm.

De nieuwe Spechten doen als die kapitein op haar schip. Ze moet veilig haar bemanning en lading overbrengen. Reis na reis. Altijd.

De Spechten blijven hameren, worden niet moe. De buurt is als een donkere zee. Zijn ondoorgrondelijk en gaan alleen voor plaats één. Net als de voetballers.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten